La autoestima és una part vital de la nostra identitat i benestar emocional. És la manera en què ens veiem a nosaltres mateixos i com ens valorem en relació amb els altres i el món que ens envolta. Aquesta autoavaluació influeix en la nostra manera de pensar, sentir i comportar-nos, i té un impacte profund en la nostra qualitat de vida i en la nostra capacitat per afrontar els reptes diaris.
Per entendre millor la importància de la autoestima, cal primer entendre com es desenvolupa i quins són els seus components. La autoestima es forma a partir d’experiències, relacions i interpretacions personals. Les experiències positives, com l’èxit en les tasques, el reconeixement dels altres i el suport emocional, poden reforçar la autoestima. D’altra banda, les experiències negatives, com el fracàs, el rebuig o l’autocrítica constant, poden minvar-la.
Quins aspectes esdevenen clau en la constitució de l’autoestima?
Els aspectes bàsics en la constitució de la nostra autoestima es van configurant al llarg de la nostra vida, les nostres experiències i la nostra capacitat de sobreposar-nos a les nostres circumstàncies vitals, especialment enfront d’aquelles circumstàncies que vivim com a negatives o complicades en el nostre recorregut vital des de l’infància i que ens seguirà acompanyant al llarg de l’adultesa. Els components bàsics que hem de tenir en compte són:
- Autoacceptació: Aquest component implica la capacitat de reconèixer, acceptar i valorar-se a un mateix, amb les seves virtuts i defectes. La autoacceptació implica una actitud de compassió i amabilitat cap a un mateix, reconeixent que som humans i que tenim limitacions i imperfeccions.
- Autoeficàcia: Aquest component es refereix a la confiança en les nostres habilitats i capacitats per afrontar els reptes de la vida. Una alta autoeficàcia ens fa sentir competents i capaços de gestionar les dificultats i obstacles que es presenten en el camí.